Apa Kaitan PH vs GH vs KH?

carbonate bicarbonate hardness

Apa Kaitan PH vs KH vs GH? Hola Geng! Harini kita akan membincangkan perkara paling (fundamental) di dalam penternakan terutamanya yang berkaitan akuakultur. Kita akan membahaskan dengan menggunakan terma “layman terms”¬†bagi memudahkan pemahaman dan penyampaian kerana kebanyakkan perkongsian rata-rata membahaskan dalam bahasa alien dan tak mesra pemula (noobies) ūüôä. Jom mula! 1) PH aka “Hidrogen […]

Kenapa perlu kuarantin? SOP Kuarantin?

Kenapa perlu kuarantin?

Kuarantin? Kenapa? Kenapa perlu kuarantin dan apa SOP untuk kuarantin? Ada 2 keadaan yang memerlukan kepada kuarantin iaitu: 1) Induk / Benih yang baru diperkenalkan kepada sistem / ladang kita. 2) Induk / Benih yang menunjukkan simptom keracunan ammonia/nitrite atau mungkin kesan dari fogging. Jadi kita akan membincangkan tentang kedua-dua keadaan dan cara SOP yang […]

Cara ‘Ternak’ Air?

Kitaran Nitrogen

Cara ‘Ternak’ Air? Biasa¬†dengar ayat¬†ni? ‚ÄúBelajar¬†bela/ternak¬†air¬†dulu¬†sebelum¬†belajar¬†ternak¬†binatang¬†air!‚ÄĚ Kata¬†seorang¬†Mahaguru¬†kepada¬†anak¬†muridnya.¬†Clich√©?¬†. Pengalaman¬†seseorang¬†yang dah lama¬†berkecimpung¬†di¬†dalam¬†bidang¬†akuakultur atau ternakan air¬†bukan¬†mudah¬†untuk¬†diajar¬†konsepnya¬†kepada¬†orang yang¬†baru¬†mahu¬†mula. Jadi¬†jangan¬†tersinggung¬†atau¬†beranggapan¬†guru¬†berahsia, sebenarnya¬†dia¬†tahu bahawa¬†yang¬†akan¬†menerima¬†nanti¬†akan¬†pening¬†dengan¬†‚Äėkonsep‚Äô dan¬†teknikal¬†yang bakal¬†disampaikan. Jadi nasihat awal kami, mulakan dengan ‘pilot test’ ataupun mulakan dengan ternakan dalam kuantiti yang kecil untuk mengurangkan risiko. Jadi tip pertama? Jom¬†mula¬†ternak¬†dulu! Mula¬†dengan¬†tip¬†asas¬†yang kami¬†pernah¬†kongsi¬†di¬†sini. Jadi¬†perkongsian¬†kali¬†ni¬†adalah¬†akan berkisar tentang¬†perkongsian¬†daripada¬†teknik¬†asas¬†dahulu. Perkongsian¬†kali¬†ni¬†akan¬†jadi¬†agak¬†berat¬†dengan¬†maklumat harap anda ambil masa untuk hadam,¬†kami¬†cuba¬†sampaikan¬†perkongsian ini¬†dalam¬†beberapa¬†siri¬†mungkin. […]

Cara ‘Acclimate’ Ikan / Udang

Crayfish

Cara ‘Acclimate’ Ikan / Udang Kami sudah google perkataan ‘Acclimate‘ di dalam Bahasa Malaysia tapi tak jumpa, apa kami jumpa hanya ‘menyesuaikan diri‘ tapi takut ada yang kurang faham jadi kami hanya guna istilah Acclimate¬†sepanjang perkongsian kali ini. Tujuan utama penulisan ini adalah fokus kepada pendekatan yang kami (FWC) guna sepanjang procedur perpindahan anak benih […]

4 Tip Cara Mula Akuarium Untuk Noob

Akuarium Hobi Lobster

4 Tip Cara Mula Akuarium Untuk Noob Anda teringin nak mula bela ikan dalam akuarium? Atau anda pernah bela tapi ikan mati jadi anda trauma nak mula hobi anda semula? Atau anda memang dah mula bela dah pun tapi ikan mati tiba-tiba, jadi anda pun terfikir “tangan aku panas ke “? Haa!!! Jangan risau! Kat […]

Belajar untuk menternak.

Langgan emel secara percuma untuk mendapat update terbaru tentang tip dan petua terbaru!

Email anda sudah kami terima! Nantikan berita mingguan dari kami! Alamak! Sedikit masalah dalaman berlaku, boleh cuba semula?
Ikon Laman Web

Hak cipta terpelihara sejak 2018 | Hak Cipta blog@fwcrustacea.com