Apa Kaitan PH vs GH vs KH?

carbonate bicarbonate hardness

Apa Kaitan PH vs KH vs GH? Hola Geng! Harini kita akan membincangkan perkara paling (fundamental) di dalam penternakan terutamanya yang berkaitan akuakultur. Kita akan membahaskan dengan menggunakan terma “layman terms” bagi memudahkan pemahaman dan penyampaian kerana kebanyakkan perkongsian rata-rata membahaskan dalam bahasa alien dan tak mesra pemula (noobies) 🙊. Jom mula! 1) PH aka “Hidrogen […]

TDS vs TSS

TDS Meter

TDS vs TSS? Kredit kepada “slinya.en.made-in-china.com” Pernah guna atau pernah tengok alat ni? Pernah guna tapi tak pernah tahu kenapa guna 🤦‍♂️? Tak pernah nampak tapi pernah dengar singkatan TDS? Tak pernah dengar singkatan tapi nak tahu pasal TDS? Jangan risau! Hampa kat tempat yang betul! Memandangkan hampa dah dekat sini kita kupas terus satu lagi […]

Apa itu EM (Effective Microorganisms)?

Bacteria

Apa itu EM (Effective Microorganisms)? Sebelum membincang dengan lebih terperinci tentang EM, kita perlu tahu perkara asas yang paling asas iaitu apa tu EM? EM atau dikenali dengan Effective Microorganisms merupakan nama sebuah produk! Serious, memang nama sebuah produk. Disebabkan larisnya nama EM jadi kebanyakkan produk yang berasaskan probiotik (*eh probiotik plak dah, satgi kita […]

Belajar untuk menternak.

Langgan emel secara percuma untuk mendapat update terbaru tentang tip dan petua terbaru!

Email anda sudah kami terima! Nantikan berita mingguan dari kami! Alamak! Sedikit masalah dalaman berlaku, boleh cuba semula?
Ikon Laman Web

Hak cipta terpelihara sejak 2018 | Hak Cipta blog@fwcrustacea.com